MENÜ

Békásmegyeri 3.sz. Lakásfenntartó Szövetkezet

6 háztömb, 1 lakóközösség

ÜZENET A MÚLTBÓL: FONTOS TUDNIVALÓ A LAKÁSHŐMÉRSÉKLETI ÉRTÉKEK ÉS A FŰTÉSI DÍJAK ALAKULÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

(2017. november 06.) 

 

Az elmúlt napokban személyeskedésektől sem mentes parázsvita alakult ki a kedves lakótársak között a Társalgó rovatunkban, hogy ki is és mennyiben felelős a lakásokban elérhető hőmérsékletekért, vagy éppen a fűtési költség számításának módjáért. Ehhez szeretnénk a lakóknak pár olyan dokumentummal szolgálni amiket minden lakóhoz eljuttattunk, amik igaz még 2004-ből valók, de 13 év után sem veszítettek aktualitásukból, hogy jobban megértsük mi miért és hogyan alakult ki a távhőszolgáltatás korszerűsítésével kapcsolatban.

Az érdemi vitára továbbra is nyitottak a Vezetőség és a műszaki csoport munkatársai, szívesen adnak hiteles felvilágosítást ügyfélfogadási időben vagy előre egyeztetett időpontban akár azon kívül is az egész beruházás bármelyik szakaszával kapcsolatban, de kérjük, hogy az alaptalan vádaskodások helyett előbb tájékozódjanak a Tisztelt Lakótársak!

 


 

ÚJABB FORDULÓ INDUL A LAKÁSHŐMÉRSÉKLET ADATGYŰJTÉSBEN

(2013. február 18. - újraközölve 2013. december 09.)

 

A lépcsőházak és a tárolók hőmérsékletének a beállításával befejeződik a házaink takarékos fűtésének a kialakítása. Ezzel egyidőben a FŐTÁV módosítja a hőközponti beállításokat, amennyiben a lakásokban alulfűtés fordul elő, vagyis ha 22°C-nál kisebb hőmérséklet mérhető. Ezért egy újabb kört szeretnénk indítani az adatgyűjtésben, mert a fűtési rendszer beszabályozásához jól jönnének újabb tulajdonosoktól is az adatok, főleg amíg odakint nagyon hideg az idő. Aki már küldött, ismét küldhet adatokat, ha az idő vagy hidegebbre, vagy enyhébbre vált, mert a beszabályozáshoz szükségünk van rá minden esetben. Többen vállalkoztak a fűtési és mérési rendszerükkel arra, hogy megadták a szabályozók csillag és 5-ös értékeinél elért hőmérsékleteket is, KÖSZÖNET NEKIK, mert adataikkal hatékonyan segítik a beszabályozást. A beszabályozás egy hosszabb folyamat (gondoltuk eddig is) de csak ez az egy módszer van arra, hogy takarékosan, kellően kifűthető lakásaink legyenek, ez mindenki saját érdeke.

  

Túl sok elégtelenségre utaló szóbeszéd kering egy-egy ismerősökből álló csoportban, de igen kevesen veszik a fáradságot, hogy elküldjék a honlapon, leírják vagy akár telefonon bemondják a lakásuk hőmérsékletét.

  

Eddig még mindig kimentünk és ki is fogunk menni mindazokhoz akik kérik a fűtési rendszerüket felülvizsgálatát. Akik nem szólnak, azoknál meg úgy vesszük, hogy elégedettek.

  

- A lakásokból beérkezett adatok alapján folyamatosan felülvizsgáljuk mindazon lakások fűtési és szellőzési rendszerét, ahol 22°C-nál nem tudnak magasabb hőmérsékletet elérni az 5-ös szabályozó ellenére sem.

  

A beküldött, kirívónak számító hőmérsékleti adatok alapján felkeresték kollégáink a lakásokat, és a következőket tapasztalták:

  

- A hidegnek jelzett lakások jelentős részében a túlzott szellőzés volt a hideg oka, a szellőzőkből hiányoztak a szűkítő elemek, vagy nem odavaló rácsokkal, szabálytalanul beépített ventillátorokkal találkoztunk. Segítő tanácsaink nyomán többnyire csökkentették a túlzott elszívást.

  

- A régi ablakokra sok helyen szigetelőcsíkokat ragasztottak, a párkányokon megjelentek a huzatfogó párnák, a pokrócok is, az eredmény 1-2°C többlet. Láttunk régi ablakkeretre ragasztott műanyag fóliát is, (a közeli bevásárlóközpontból) ami egy plusz rétegként csökkentette a kétrétegű ablaküveg hőveszteségét. Szóval kis "beruházással" is lehet érezhetően vigyázni a melegre.

 

- Több bejelentés nyomán a kivitelezőket hívtuk és hívjuk a csöpögések, az alulfűtöttség vagy a zajos radiátorok hibáinak a kijavítására.

  

Köszönjük ha a saját, és internettel nem rendelkező szomszédjainak a hőmérsékleti mérési adatait ismét beküldi.

  

Az űrlaphoz KATTINTSON IDE!

 


 

Jó ha ezt is tudja az új fűtésről

(2013. február 10. - újraközölve 2013. december 06.)

 

Tisztelt Tulajdonosok!

(Bálint Gy. u. 6-20, Jós u. 2-16, Hatvany L. u. 12. és 14.)

Ez az év arra való, hogy a kitapasztaljuk és megtanuljuk a takarékos fűtést.

Ha például a 3-ason nem fűt a radiátor, annak az az oka, hogy a szoba hőmérséklete 20°C felett van.

A hőfokszabályozóval Ön a szoba hőmérsékletét szabályozza. A radiátor csak addig meleg, amíg a szoba el nem érte a
beállított hőmérsékletet. Tehát a radiátor nem fűt állandóan, ez nem hiba!

 

4-esre állított hőfokszabályozó mellett a szobájának a hőmérséklete 22-24°C, de csak
AKKOR HA:

 • a szellőzőkben a szűkítők bent vannak,
 • a konyhai szagelszívó (akinek van) szűkítőn keresztül van bekötve, nem elég a lekapcsolt ventillátor,
 • az ablakok nem huzatosak, a régi ablakok párkányára huzatfogó takarót ajánlunk.

 

Ha ezek ellenére még sincs elég meleg, vagy túlfűtés van, hívják napközben Gergely Sándort a +36 20 942 5556 vagy a
Műszaki Ügyeletet bármikor a 244-2658 számon

Tisztelettel: Gergely Sándor 


 

A jó szellőztetés nem ellensége a meleg otthonnak

(2012. szeptember 12. - újraközölve 2013. december 06.)

 

Az egymás alatt- felett lakókon múlik a szellőzés jósága, vagy a bűz áradata. Ezért mindenki maga gondoskodjon a megfelelő szellőztetésről. Ennek szükségességéről nem csak saját magukat kell meggyőzni, hanem a szomszédokat is. A megbontott, szűkítő nélküli szellőzőrendszer egyszerre energiapazarló, és egyszerre közvetítője a bűznek és a kórokozóknak. A Szövetkezetnek a kötelezettsége a ventillátorokra és az elszívó csövekre vonatkozik, a lakáson belüli szűkítőkért a tulajdonosok a felelősök. 

 

A fűtéskorszerűsítés kapcsán végzett felméréseken tapasztaltuk, hogy több helyen régi szűkítőket, vagy szűkítők helyett egy egyszerű rácsot használnak a lakók. Ezek cseréje kell legyen minden tulajdonos első feladata! Az új műanyagablakokra légbevezetők (nem páraszabályozós, kézi beállítású elég) felszereltetése is erősen javasolt, annak ellenére, hogy ez jelentősebb beruházást igényel, viszont az első komolyabb fűtésszámlák mutatni fogják ennek szükségszerűségét. A bukóra, résre megnyitott ablakszárnyakon keresztül ugyanis a hideg levegő közvetlenül a radiátor szabályozó szelepére áramlik, így állandó túlfűtésre kényszeríti a radiátort. A költségosztó mérni fogja az állandó fűtést, de ez a túlfűtés a nyitott ablakok miatt csak a számlában lesz érzékelhető, a lakás hőmérsékletén nem.

 

Más szempontból viszont a lakások hőmérsékletmérései csak akkor lesznek a FŐTÁV-nál is elfogadhatók, ha a a szellőzők nem "húzzák ki" a meleget a lakásból. A hideg lakásra vonatkozó reklamációnk nem érvényesíthető, ha a szellőzés nincs rendben, vagyis ha a szűkítők hiányosak, esetleg azok helyén csak egyszerű rácsok vannak!

 

Az ideális szellőztetés megismeréséhez kérjük KATTINTSON IDE!!! 


 

Szavazás a hőszigetelésről, további fűtési költségcsökkentésről

2013. szeptember 19.

A legutóbbi közgyűlésen hozott határozatoknak megfelelően a lakásszövetkezet vezetősége megkezdte a fűtéskorszerűsítés következő fázisának, a házak teljes vagy részleges külső hőszigetelésének, és más, fűtési költséget csökkentő beruházásnak az előkészületeit. Az alábbi linkekre kattintva olvashatók a részletek:

Az egyes alternatívák várható, jelenlegi árakon kalkulált beruházási és finanszírozási költségvetését a megfelelő címekre kattintva olvashatja el.

A kalkulációk a lakótelepünkön is jó referenciával rendelkező cégek előzetes tájékoztató árajánlatai alapján készültek, a jelenleg elérhető finanszírozási konstrukciókkal! Ez azt jelentheti, hogy a leírtaknál akár kedvezőbb irányba is változhatnak ezek az összegek, számítva állami és/vagy önkormányzati pályázatokra, bízva esetleg kedvezőbb finanszírozási feltételekre. A mostani számítások csak a hosszú évek óta stabilan, és kiszámítható módon működő lakáselőtakarékossági konstrukciót, mint a normális hitelkonstrukciónál kedvezőbb finanszírozási módot vették figyelembe.

Kérjük a szavazás előtt figyelmesen olvassa el az egyes alternatívák tartalmát és azok költségvonzatát, az anyagi helyzetéhez a leginkább biztonsággal vállalható futamidővel, és finanszírozási összeggel járó fejlesztési alternatívához adja le szavazatát!

 


 

Levelet (és pénzt) hozott a posta!

2013. szeptember 10.

 

Örömmel tájékoztatom a tisztelt tulajdonosokat, hogy a fűtéskorszerűsítés állami támogatása megérkezett a szövetkezet számlájára. 
Az elszámolások 2013. szeptember 12-én megkezdődnek és várhatóan 2013. október végéig befejeződnek.

A házak elszámolásának a sorrendje:

 • Jós u. 2-16.
 • Hatvany L. u. 14.
 • Bálint Gy. u. 6-20. és
 • Hatvany L. u. 12.

Az állami támogatások kifizetése ütemezetten történik, minden egyes lépcsőházat értesíteni fogunk a pénzfelvételének preferált időpontjáról, hogy így kerüljük el az indokolatlanul hosszú pénztári várakozást. Akik leadták a bankszámlaszámukat a szövetkezetnél, azoknak a számlájára történik meg az állami támogatás átutalása.

Felhívjuk továbbá a lakótársak figyelmét arra, hogy az állami támogatás mértéke a lakások sajátossága, az egyedileg és esetileg alkalmazott műszaki megoldások miatt eltérhet a korábban kalkuláltaktól. Továbbá akiknek tartozása volt a fűtési korszerűsítési befizetésnél, ott a lakásszövetkezet először levonja a tartozás összegét és annak járulékos költségeit (pl. késedelmi kamat) majd ezt követően csak a fennmaradó összeg kerül kifizetésre/átutalásra.

Tudjuk, és megértjük, hogy ilyen hosszú várakozás után mindenkinek mihamarabb szüksége van a pénzre, de kérjük, és köszönjük, hogyha segítik munkatársaink munkáját azzal, hogy a felkínált időpontok valamelyikében jönnek el a szövetkezet irodájába (Jós u. 16.).

Tisztelettel:

Szakály István, szövetkezeti elnök

 


A MÁRCIUSI ÉS ÁPRILISI KÖLTSÉGOSZTÁS ADATAI

(2013. április 8. - frissítve május 7.

 

A márciusi adatokban sincs különösebb eltérés a korábbi időszakokkal összehasonlítva. Továbbra is nagy számban vannak kirívóan magas vagy éppen alacsony értékek. Az ezt szolgáltató lakásokat a tulajdonosaikkal együttműködve személyesen is felkeresik a lakásszövetkezet munkatársai, hogy segítsenek kideríteni a számok mögött húzódó problémákat.

Az általánosan tapasztalt jelenségekről itt a honlapon is folyamatosan tájékoztatjuk az olvasókat, illetve megoldási javaslatok bemutatásával a májusi közgyűlésre is készül a vezetőség.

 

 


TÉVES FŐTÁV SZÁMLÁT KAPOTT?

(2013. március 26.) 

 

A Sarkadi utcából többen jelezték felénk, hogy téves számlát kaptak a távhő-szolgáltatótól, mert a Brunata egyéni elszámoló lapon, és a számlán szereplő egyéni költség szorzótényező nem egyezik a "Épületrész fűtési célú hődíja" tételnél. Ha Ön is ezt tapasztalta, akkor észrevételét a FŐTÁV 06 40 200 108-as ügyfélszolgálati számán teheti meg. A FŐTÁV a Szövetkezet bejelentése nyomán vizsgálja az ügyet, és értesítést ígért.
Ne feledje, a "rossz" számlákat is határidőre KI KELL FIZETNI, a tévedésből eredő különbséget a következő hónapban vagy jóváírják, vagy levonják - tudtuk meg előzetesen a FŐTÁV munkatársától.

Ha megérkezik a FŐTÁV hivatalos válasza, azt a honlapon is közzétesszük.

FRISSÍTÉS: Ide kattintva olvashatja el, vagy töltheti le a FŐTÁV hivatalos válaszát az üggyel kapcsolatban.

 


KÉRJE FEBRUÁRI KÖLTSÉGOSZTÓ ELSZÁMOLÓLAPJÁT!

(2013. március 20.)

 

Értesítjük a tisztelt Tulajdonosokat (Sarkadi u. 1-8., Jós u. 1-15.), hogy megérkeztek a Brunata költségosztás februári Egyéni elszámoló lapjai.
Akinek fontos, és szeretné átvenni, az jelezze a Műszaki ügyeleten személyesen, vagy a 244-2658-es telefonon.

A kért lapot kétféleképpen kaphatja meg:

· nyomtatott formában a Műszaki Ügyeleten (Jós u. 1.), esetenként munkanapokon megvárhatja, vagy
· elektronikus formában, ha megadja az e-mail címét.

Tisztelettel: Gergely Sándor

  


MEGJÖTTEK AZ ELSŐ MÉRÉSI EREDMÉNYEK

(2013. március 1.)

 

Talán sokak által várt adatsorokat publikálunk a korszerűsített fűtési rendszerrel kapcsolatban. Rendelkezésre állnak ugyanis a költségosztók által mért adatok, amik alapján látható, hogy hol mennyire, és hány lakónak sikerült takarékoskodnia, illetve hány fizetnek többet, mintha a légköbméter alapján lenne számlázva a fogyasztás. Jelenleg a Sarkadi u. 1-8. és a Jós utca 1-15. lakói érintettek leginkább a költségosztók szerinti számlázásban, de az alábbi linken elérhető információk a többi lakótársunk számára is tanulságos lehet a jövőre nézve. Kattintson az alábbi linkekre!

A fenti adatokból sokféle következtetés vonható le. A Lakásszövetkezet vezetősége az adatokat elemezve, és azok okait kutatva a következőket állapította meg, legtöbbször a kirívóan magas vagy éppen alacsony értékeket szolgáltató lakásokat személyesen is felkeresve:

Minden lakás más és más, nincs egyöntetű recept a szélsőséges adatokra.

- Az első számú veszteség forrása a szűkítő nélküli elszívók,

- a második a tönkrement hőszigetelésű oldalfal,

- a harmadik a lépcsőházi nyílászárók hőszigetelésének teljes hiánya.

Előfordul még, hogy egy-egy hőfokszabályozó kiakad, nem szabályozza a hőmérsékletet. A hőfokszabályozókat lehet javítani, az elszívó szűkítőket is egyre többen pótolják, bár a szellőzőbe kötött konyhai szagelszívókról sokan megfeledkeznek. A rossz hőszigetelésű panelokkal, a lépcsőház "hűtőhatásával" egyelőre tehetetlenek vagyunk.

Annak ellenére, hogy a hosszú házak végein lévő lakásokhoz lényegesen több fűtővizet juttatunk el, mégsem sikerült ezen lakások jó fűtését maradéktalanul megoldani. A jelentős hőigényt ráadásul a korrekciós rendszer csak csekély mértékben veszi figyelembe. A vezetőség foglalkozik a házak szigetelésére vonatkozó árajánlatok bekérésével, úgy a teljes burkolásra, mint külön a házvégek és a lépcsőházi nyílászárók cseréjére vonatkozóan.

 A költségosztással kapcsolatos adatbázisokba, számításokba és eredményekbe, beleértve a költségosztásról teljes képet adó lakástáblázatokat is, bármely tulajdonos a betekintési jogánál fogva a Szövetkezetben tájékozódhat, de ezen adatokat a személyre utaló tartalmuk miatt a honlapon nem jelentethetjük meg. Amennyiben Ön is kíváncsi ezekre az adatokra, kérjük előzetesen jelezze ezt az igényét napközben a Műszaki Ügyeleten a 244-2658-as, vagy Gergely Sándornál a +36 20 942 5556-os telefonszámon.


 

 


Fűtéskorszerűsítés helyzetáttekintés

(2012. december 20.)

ÖKO+ helyzetáttekintés 2012.12.19.

A táblázat letöltéséhez kattintson IDE!


 

A befizetések alakulása: 2012. október

 (2012. november 22.)

Öko+ befizetés 2012.okt.: 147 480 000.- Ft / 136 458 200.- Ft

 

Öko+ befizetés 2012.okt.: 147 480 000.- Ft / 136 458 200.- Ft

 

 

 

 


Panel hőszigetelés: akár 73%-os megtakarítás is elérhető

(2012. október 24.)

m1 - MM - Megoldások Magazinja (2012.10.24.)

 

Egyik lakótársunk hívta fel a figyelmünket az alábbi tudósításra, amely szerint Szegeden egy panelfelújítás során alkalmazott magasabb színvonalú technológiával, közel azonos anyagi ráfordításból, az átalagnál sokkal magasabb szintű megtakarítást (73%!) sikerült elérni a távhőfogyasztásban. Így a beruházás is sokkal rövidebb időn belül, kb. 6 év alatt térül meg a lakóknak.

Az m1 MM - Megoldások Magazinja című műsorának október 24-i adásának megtekintéséhez kattintson IDE, majd a hirdetést követően megnyíló lejátszóban tekerjen előre 21:30-hoz, mert itt kezdődik a témához kapcsolódó tudósítás.

Mindenesetre jó tudni, hogy ilyen technológia, és ilyen kivitelező is létezik ma Magyarországon.

 


 

A befizetések alakulása: 2012. szeptember

(2012. október 18.)

 

ÖKO+ befizetés 2012.09.: 135.599.100Ft

ÖKO+ befizetés 2012.09.: 135.599.100Ft

 

 


Már költségosztó alapján fogjuk mérni a távfűtést két házunkban

(2012. szeptember. 25.)

 

A Sarkadi I. u. 1-8. és a Jós u. 1-15. házainkban a mostani fűtési szezon megindításávalmíg az idén elkészült többi házban(Bálint Gy. u. 6-20., Jós u. 2-16, Hatvany L. u. 12. és 14.) 2013. szeptemberétől kezdődik a távhőszolgáltatás költségosztók szerinti mérése.

A zökkenőmentes indulás érdekében további információkért a Sarkadi I. u. 1-8. és a Jós u. 1-15. lakói kattintsanak IDE,

a Bálint Gy. u. 6-20., Jós u. 2-16, Hatvany L. u. 12. és 14. lakói pedig IDE kattintva tudhatnak meg további részleteket.

A mérés bevezetését meg kell előzze a házak műszaki átadás-átvétele, ami egy - hosszabb - három lépcsős folyamat.

 • Az első lépcső a szerelés- nyomáspróba, ami az idén elkészült 4 házban is megtörtént, a műszaki átadás folyamatban van.
 • A második lépcső a beszabályozás a két Hatvany L. utcai épületben befejeződött, de a Bálint Gy. és a Jós u. 2-16. ház még hátra van.
 • A harmadik lépcsőben pedig mind a 4 házban helyiség hőmérsékleteket mérünk, ha kell a beszabályozást korrigáltatjuk.

A hőmérséklet mérésekre -5°C alatti külső hőmérséklet mellett kerül sor, ezért pontos időpontot nem lehet előre megadni,  e tevékenység az időjárás függvénye. A rögzített adatokat 2013. februárjában értékeljük. A helyiséghőmérséklet mérésekre a házak alsó-, felső-, szélső és néhány középen elhelyezkedő lakásában kerül sor. Ha egy helyiségben alulfűtöttséget mérünk, a panaszt csak akkor tudjuk elfogadtatni a szolgáltatóval, ha a lakás szellőzése rendben van, a szellőző szűkítők a helyükön vannak, a nyílászárók elfogadhatóan tömítenek. Tapasztalatból írjuk, hogy a szellőző szűkítők hiánya, vagy más durva nyílászáró hiba a lakás hőmérsékletét több fokkal csökkenti, amin csak a tulajdonos tud javíttatni vagy esetleg egyszerűen (sk.) szigetelni.

Előre is köszönjük segítő közreműködésüket a távfűtés zavartalan indításához, észrevételiket pedig várjuk a szokásos elérhetőségeinken.

  


 

 


Ellenőrizze átutalási megbízását

(2012. augusztus 10.)

 

Míg a lakótársak egy része egyetlen fillért sem fizetett be eddig a fűtéskorszerűsítésbe, addig a rendesen fizetők közül többektől érkezik továbbra is a havi 5.000Ft-os díj a közös költségen felül. Ezért kérjük, hogy mindenki, aki már befizette a  120.000Ft-ot, ellenőrizze bankszámlájánál a lakásszövetkezet felé beállított állandó átutalási megbízás összegét, és ha még nem tette, csökkentse azt 5.000Ft-tal. A túlfizetésért ugyanis nem jár se állami támogatás, se kamat! A már átutalt túlfizetések visszafizetéséről IDE KATTINTVA olvashat további részleteket.

 


Vezetőségi tájékoztató a fűtéskorszerűsítés aktuális állapotáról

(2012. augusztus 2.)

 

Erre a linkre kattintva olvashatja el lakásszövetkezetünk vezetőségének beszámolóját a fűtéskorszerűsítés aktuális helyzetéről. Elsősorban azt emelnénk ki ebből, hogy hamarosan megkezdődnek a vállalkozók kifizetései az elvégzett munkák után, amikhez mindenképpen szükséges lenne, hogy törlesszenek a nem fizetők és a tartozók! A dokumentum hivatkozik egy tartozói listára, ami részletezi, hogy ki, mennyivel tartozik e projekt kapcsán, és a vele szemben indított törvényes behajtási eljárás melyik szakaszában van éppen. Ezt a listát személyiségi okok miatt itt a honlapon nem publikáljuk, de minden tulajdonos meg fogja találni a postaládájában, mert ez minden tulajdonostársat érintő közérdekű adat, amit ebben a formában jogosultak megismerni. Aki esetleg nem kapná meg ezt a listát, ügyfélfogadási időben, személyesen is elkérheti a szövetkezeti irodából.

A vezetői jelentésben olvashatnak pár jótanácsot is arra vonatkozóan, hogy miként lehet a szelepszabályozók tekergetésén kívül még több meleget tartani a lakásokban.

Amennyiben kérdéseik lennének a leírtakkal kapcsolatban Gergely Sándor (Tel.: +36 20 942 5556) és Szabó Gyula, illetve az elnökség többi tagja is szívesen áll rendelkezésükre a megválaszolásban.

  


 

Terv szerint fejeződtek be a szerelési munkálatok

(2012. június 18.)

 

A szerelések és a nyomáspróbák a Bálint György u. 6-20-ban, a Hatvany Lajos u. 12-ben és 14-ben az ütemterv szerint, sikerrel lezárultak, a költségosztókat is mindenhol felszerelték. A kivitelezők az ütemtervet tartották, és pótidőben szerelték az elmaradt, vagy a korábbi átalakítások miatt problémás lakásokat.

 

A kivitelezésről külön kiemelhető, hogy a májusban indult szerelésekhez az érintett hétszáz lakásból a csőszerelők mindössze csak kettőbe(!) nem tudtak bejutni. Úgy a csőszerelők, mind a költségosztó szerelők dicsérték a tulajdonosok pozitív hozzáállását, mert ilyen kevés elmaradt lakással még nem találkoztak. Ezt a dicséretet valamennyi házunkra vonatkozóan közre kell adnunk, hiszen az előző évben elkészült házainknál sem volt gond a bejutás.

A két esetből az egyik tulajdonossal azóta sikerült a kapcsolatot felvenni, és azon dolgozunk, hogy a másik tulajdonost is el tudjuk érni. Fontos az Ő elérésük, mert az állami támogatáshoz a lakások 100%-ában el kell végezni a korszerűsítést. A szerelők az elmaradt lakások tulajdonosainál egyeztetett pótnapon fognak csövet és költségosztót szerelni.

 

Voltak ázások, csöpögések, de a kivitelezők valamennyit megszüntették.

Biztosítót igénylő áztatásról egy esetben kaptunk információt. Néhány szerelési, hegesztési kárról tudunk, de a szerződéseink értelmében azokat a kivitelezőnek kell helyrehozni, vagy kártalanítást fizetni. A kivitelezésről el lehet mondani, hogy gördülékenyebb volt, mint tavaly. A FŐTÁV-val és a munkavezetőkkel megfelelő munkakapcsolat alakult ki a Műszaki ellenőr, vagy a Szövetkezet részéről felmerült észrevételek kezelésére. Szerelők és tulajdonosok között kevés illetlen viselkedésről vagy vitáról tudunk.

 

Legtöbb gondot a korábbi, - és az ÖKO+ előírásainak nem megfelelő - rézcsöves, kis kapacitású szelepekkel szerelt, átmérőhibás csövek átalakítása okozta.

Az átalakítás költségét - a FŐTÁV-val kötött szerződésünk értelmében - a tulajdonosnak kellett viselni. Sokaknak okozott problémát a korszerűsítés alatt lebonyolított radiátorcsere. Erre igazán jó megoldást nem mindig lehetett találni.

Néhány esetben abból volt a vita, hogy a tulajdonos új radiátorainak a felszerelését a kivitelezők csak külön munkában, külön költséggel vállalták el. Ez jogos volt, mert az új radiátorok bekötése és szükséges rögzítése a szerződött ÖKO+ munkákhoz képest többlet-szerelvényeket és többletmunkát jelentett.

Nem egyszer találtunk a leszerelt régi radiátorok helyén, az üres csővégek közelébe a falra feltett új radiátorokat úgy, hogy azok eltérő kötéstávolsággal és faltól való elállással való bekötése az érintett tulajdonosok véleménye és a radiátorok eladója szerint a szerelőnek „igazán semmiség”, és különben is a falra meg fel lettek szerelve. A munkalapokon a radiátor cserével kapcsolatos anyagok és munkák nem szerepelhettek, mert azok az állami támogatás elvesztését jelentették volna.

 

A Műszaki átadás-átvétel részeként a nyomáspróbák után folytatódik a házak beszabályozása, ahol műszeres mérésekkel ellenőrzik az egyes strangok fűtővíz mennyiségét, különös tekintettel, hogy a házak szélső szobáira is kellő mennyiségű víz jusson.

A téli időszakban a Szövetkezet a szobák hőmérsékletét mérésekkel ellenőrzi, és szükség szerint a beszabályozást finomíttatja.

 

A költségosztók szerinti elszámolás a beszabályozások lezárása után kezdődik, amelyről személyre szóló értesítést küldünk. Tehát az értesítésig marad a megszokott általány, de a takarékosabb fűtésre már lehet készülni.

 

FONTOS, HOGY A FŰTÉSI IDŐSZAKON KÍVÜL A HŐFOKSZABÁLYOZÓKAT TARTSÁK 5-ÖS ÁLLÁSBAN, MERT A RADIÁTOROK ŐSSZEL NEM KEZDENEK EL FŰTENI!

Az alsó elzárónak a csővel egy irányba kell állni, mint ahogy az a fűtési idényben szokott lenni, hogy a radiátorba ne szoruljon be a levegő. Példaképekért kattintson IDE!

 

Felhívjuk mindazon tulajdonosok figyelmét, akiknél a radiátor hőfokszabályozója felfelé áll, (lásd a képeket) hogy a radiátora gyengén vagy sehogy sem fog fűteni.

szelep_fel1_kicsi.jpg szelep_fel2_kicsi.jpg

Ha a helyhiány miatt kényszerültek erre a megoldásra, akkor inkább fordíttassák lefelé a hőfokszabályozót, vagy állíttassák vízszintes, normál helyzetbe. Ha ugyanis a hőfokszabályozó felfelé áll, akkor az alatta lévő szeleptestből annyi többlet hőt kap, hogy az lezárja a radiátort, függetlenül a szoba hőmérsékletétől. A hőfokszabályozó átállíttatásához az elérhetőségük megadásával hívják a Műszaki ügyeletet a 244-2658-as, vagy Gergely Sándort a +36 20 942 5556-os számon.

  


 

VÁRJUK VISSZAJELZÉSÉT!

(2012. március 6.)

 

A 2011. októberi fűtésindítás óta sok idő, és még több javító módosítás történt a Sarkadi és a Jós páratlan házakban. Számos, korábbi hibajelzés így okafogyottá vált, de az is lehet, hogy továbbra is aktuális. Kérjük, hogy ha egy hibát változatlanul tapasztalnak, vagy megválaszolatlan kérdésük van, frissítsék azt telefonon (ÖKO mobil: +36 20 942 5556) vagy személyesen a Műszaki ügyeleten. A hibabejelentések frissítéséért köszönjük szíves megértésüket.

 

Tisztelettel:

Gergely Sándor fűtéskorszerűsítéssel megbízott igazgatósági tag

 


Tartsa a meleget bűzmentesen otthonában!

 

A távfűtés korszerűsítése közben tett bejárások alkalmával kollégáink több lakásban tapasztalták, hogy a szellőző rendszerekbe szerelt szűkítők elavultak, vagy éppen nem szabályozhatóak. Ezek eredményeként a lakásokból az indokoltnál több meleg levegő távozik el, és a helyére érkező hideg levegőt újra kell melegíteni. Ráadásul ha túl tökéletes az új ablak- és ajtószigetelés, akkor a keletkező vákuum miatt nem kívánatos helyekről, mint például szennyvízcsövek és panelerések felől történik a levegő utánpótlása, ami kellemetlen szagokkal áraszthatja el a lakásunkat. A szellőztetést továbbá szükségtelen egyedileg meggyorsítani zajos ventillátorokkal, mert a központi rendszer kellő mennyiségű, csendesebb üzemű elszívást/légáramlást biztosít a szellőztetőrendszerben. Hogy hogyan tudnak a radiátorokra szerelt szabályzók használatán kívül bűzmentesen továbbtakarékoskodni, arról ide kattintva olvashatja el javaslatainkat, jótanácsainkat.

 


 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A KÖLTSÉGOSZTÓRÓL

 

A Sarkadi és a Jós (páratlan oldali) utcában már szinte mindenhol üzemszerűen működik a szabályozható távfűtés, és elindultak a fűtéssel együtt a telepített költségosztók számlálói is. Az átadott használati útmutatón túl a telepítést végző Brunata Kft. újabb tájékoztatóját tesszük itt közzé, ami segít jobban megérteni a költségosztók működését.

A részletekért kérjük kattintson IDE.

 


 

RADIÁTORCSERE CSAK EGYÉNILEG

 

A fűtéskorszerűsítés kapcsán több lakótársban megfogalmazódott az igény, hogy az elöregedett radiátoraikat is lecseréltessék a munkálatokkal egyidőben. A rádiátorok cseréje sohasem volt az ÖKO+ programnak a része, így azt mindenkinek egyénileg kell megoldania. A korszerűsítést végző szakemberek csak a szövetkezet által felkért munkát végzik el, bármilyen egyedi kérést (például radiátorok felszerelését) nem teljesítik, hogy a kiírt ütemtervet tudják tartani. Viszont hogy a radiátorválasztás a lehető legkevesebb bosszúsággal járjon, néhány tippet, tanácsot tudunk adni.

A lépcsőházi személyes tájékoztatókon is promótált D-ÉG Kft. radiátorai továbbra is megvásárolhatók a képviselteknél, de a korábban ígért méretezést (a lakás elhelyezkedése alapján az egyes helyiségekbe mekkora méretű és típusú radiátor kell), és a felszerelést már nem vállalják.

Szintén változás, hogy most nem a korszerűsítés előtt, hanem utána, pontosabban a sikeres nyomáspróba után javasolt a radiátorok cseréje. Több dolog miatt:

- a fűtési rendszer a szerelési munkák megkezdése előtt 1 nappal lesz leürítve,

- a radiátorok cseréjéből adódó szivárgás nem befolyásolhatja a sikeres nyomáspróbát, és egy esetleges belecsúszást a fűtési szezonba. (A radiátorcseréből eredő hibák elhárítása a lakók és az általuk felkért kivitelező feladata, nem a szövetkezet által megbízott cégeké),

- az átkötők beépítése után alul, felül elzárható a radiátor előtti rész, innentől "bármikor" megejthető a radiátor cseréje,

- a sikeres nyomáspróba után jönnek a költségosztók, amiket a meglévő radiátorokra szerelnek fel, és azok adottságai alapján állítják be, ezért érdemes ebben az időszaban megejteni a radiátorok cseréjét. Ha valaki később akar cserélni radiátort, akkor azt is lehet, csak a költségosztók újbóli felrakatását és beállíttatását már egyénileg kell fizetni (ez kb. 1.800Ft/radiátor + 5.000Ft kiszállás),

Acél vagy alumínium: az acél és az alumínium között a gyakorlatban nincs elektrokémiai korróziós veszély, ahogy ezt a tudományos tényeken túl az acélcső és az alumínium radiátor tartós barátsága is bizonyítja. Más távhőrendszerekben (például a veszprémiben, de számos más helyen is) évtizedek óta működik egy rendszeren belül acéllemez és alumínium radiátor.

Ami problémát okozhat az a víz kémhatása (PH-ja), a lúgos víz az alumínium radiátort a savas az acélt károsíthatja. A fűtővíznek azonban mindenkor kötelezően semlegesnek kell lennie (PH7), így ez nem jelenthet problémát.

Ezen kívül nem lehet a rendszerben határérték feletti oldott oxigén, de ez a mai zárt nyomástartású rendszereknél szintén kizárható.

Amennyiben más kérdései is lennének a radiátorcserével kapcsolatban, a szövetkezet Műszaki Irodáján kaphat további tájékoztatást, és igyekszünk a honlapon is a legfrissebb információkat közzétenni.

 

 


 

Miért kell előre fizetni a korszerűsítést?

A lakóközösség azért választotta az önfinanszírozás formáját a fűtéskorszerűsítés beruházásánál, mert így a törlesztőrészletek mentesek mindenféle árfolyamváltozástól és hitelkamattól, amit még a legkedvezőbb banki konstrukció nyújthat. Az árfolyamváltozás fontosságát azt gondoljuk nem kell ecsetelni, az elmúlt hetek-hónapok híradásai másról sem szólnak. A hitelkamat nagyságáról meg annyit, hogy a teljes beruházásra visszafizetendő kamat az egy teljes 250 lakásos épületben megvalósuló munkáknak az anyagköltségével volt egyenlő (kb. 25 millió forint).

A vezetőség hivatalos tájékoztatóját ide kattintva töltheti le!

 


 

ÖKO+ GY.I.K. (Gyakran Ismételt Kérdések)

A fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatban leggyakrabban elhangzó kérdéseket, és a rájuk adott válaszokat ide kattintva töltheti le.

 

 


Hírek

 • Igazolás társasházbiztosításról
  2018-11-20 14:00:15

  Tisztelt Lakótársak! Amennyiben biztosítási ügyintézéshez szükséges lenne, a házaink társasházbiztosításáról szóló igazolást megtalálják a "Letölthető dokumentumok" menüben, vagy megtekinthetik IDE KATTINTVA.

 • A 24 órás műszaki ügyelet telefonszámai:

  Vezetékes 244-2658, vagy mobil +36-20-384-6474, illetve valamennyi lift segélyhívója. Kérjük, hogy műszaki kérdéseiket, hibabejelentéseiket ezeken az elérhetőségeken tegyék meg a gyors és hatékony kiszolgálás érdekében! Köszönjük!

 • Feltöltöttük a korábbi közgyűlési határozatokat
  2016-10-20 08:02:38

  Ha kíváncsi az elmúlt évek közgyűléseinek határozataira, akkor mostantól megtalálja azokat a "Letölthető dokumentumok" menüpont alatt a Közgyűlési határozatok bekezdésben. Tovább >>>

 • 19 óráig van ügyfélfogadás (kedd, csütörtök)
  2016-10-20 07:26:24

  Tisztelt Tulajdonostársak!

  Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy kérésüknek is megfelelően ezentúl hosszabb ügyfélfogadási idővel várjuk Önöket az alábbiak szerint.

  Ügyfélfogadás és pénztári órák:

  Kedd és Csütörtök: 9:00 - 12:00 és 14:00 - 19:00

  Címünk: 1039 Budapest, Jós u. 16.

  Telefon: 243-0876, 454-7184
  E-mail: lakszovbekas3@gmail.com

 • Új tűzvédelmi házirend és használati szabályzat
  2016-02-09 12:53:03

  A jogszabályi előírások szerint aktualizált változat a Letölthető dokumentumok menü alatt megtekinthető, letölthető, kinyomtatható és betartandó. Ez mindannyiunk érdeke! Tovább >>>

 • A lezárt radiátor fogyasztása nem mindig nulla!
  2016-02-08 13:34:13

  Több lakó is jelezte, hogy a takarékosság miatt lezárt radiátorain a költségosztók nem nulla fogyasztást mutatnak, miközben ezeket a radiátorokat hidegnek lehet érezni. Miért? Tovább >>>

 • Május 1-től már min. 9.800Ft a havi közös költség
  2015-05-13 21:52:16

  A 2014. április 27-i közgyűlésen elfogadott határozat szerint a lakók többségének (szövetkezeti tag + vízórás a lakás) május 1-től már 9.800Ft közös költséget kell fizetniük. Kérjük a lakótársakat, hogy amennyiben állandó banki átutalással szokták kiegyenlíteni az esedékes havi díjat, úgy már az erre a hónapra is érvényes átutalandó összeget a határozat szerint módosítani szíveskedjenek! Tovább >>>

 • Mit mutat a költségosztó, hogyan használjuk a termo szelepeket?
  2014-04-07 10:19:39

  Többek kérésére elektronikus formátumban is elérhetővé tesszük itt a honlapon a radiátorokra felszerelt Brunata Futura+ költségosztók, és csövekre telepített termosztatikus szelepek kezelési útmutatóját. Tovább >>>

 • 8 évig hitelesek a vízórák
  2012-09-04 22:32:49

  A 247/ 2012.( VIII.31.) Kormány rendelettel a mellékvízmérők hitelesítési ideje 6 évről 8 évre változik.
  A módosítás 2012. szeptember 1-től lép hatályba, melyet azokra a már felszerelt mellékvízmérőkre alkalmazni kell, amelyeknek a hitelesítési hatálya a módosított Kormány rendelet hatáIyba lépésnek a napján még nem járt le.

 • TŰZVESZÉLYES TÁROLÓK
  2012-02-22 11:43:28

  A fűtéskorszerűsítés, és a gázvezetékek átvizsgálása kapcsán sajnálattal tapasztaltuk, hogy az egyébként csak biciklik és babakocsik tárolására hivatott földszinti tárolókban több helyen tűzveszélyes bútorok, és feleslegessé vált, éghető lim-lomok tornyosulnak. Hamarosan tűzrendészeti átvizsgálást tart épületeinkben (nem csak a földszinti tárolókban!) az illetékes hatóság, ezért kérjük, hogy minden érintett gondoskodjon tűzveszélyes holmijainak elszállításáról, ezt legalább a szervezett lomtalanítás idején tegye meg! A kifizetendő bírságot költhetnénk a lépcsőházak felújítására is, az esetleges káresemények megelőzésének fontosságát pedig ezúton is szeretnénk hangsúlyozni. Részletes felhívásunkért IDE kattintson, rossz példaképeket pedig IDE KATTINTVA nézhet meg.

 • Időjárás - időkép.hu
  2011-08-18 21:48:27

  Szmogtérkép

  Budapest szmogtérképe

Asztali nézet