MENÜ

Békásmegyeri 3.sz. Lakásfenntartó Szövetkezet

6 háztömb, 1 lakóközösség

Vízbiztonság, avagy az ivóvízellátás nem komfort kérdése (kellene, hogy legyen)

(2018. május 24.)

 

A globális felmelegedéshez kapcsolódóan a vízbiztonság napjaink egyik legfelkapottabb témája. Vagyis inkább annak kellene lennie, hiszen jó minőségű ivóvízre mindenkinek napi szinten szüksége van. Persze egészen addig nincs baj, amíg az ember megnyitja a csapot és folyik belőle a víz. Úgyis mondhatnánk, hogy minden a szokásos mederben folyik. Viszont, ha elkezdenek kilyukadni a csövek, akkor bizony csőstül jön a probléma, mert nem mederbe, hanem vederbe folyik ez a drága kincs. Az szintén alapelvárás, hogyha a 10. emeleten megnyitja valaki a melegvizes csapot, abból ne langyos víz folyjon hosszú percekig, mert a számla melegvízről szól.

Épületeink 1979-81 között épültek, nincs mit szépíteni, a 40 éves ivóvíz-hálózatunk elérte életútjának a végét. A jelenlegi állapot már csak karbantartásokkal nem kezelhető, a biztonságos vízellátás a kilyukadt vezetékekre helyezett „csőbilincs erdővel” már nem garantálható. Lakásszövetkezetünk vezetősége mindig is a gazdaságos és felelős működés mellett tette le a voksát, ezért vette napirendre a vízvezetékek korszerűsítésének problémáját. Ez két ütemre bontható. Az egyik az utcai bekötéstől a ház úgynevezett alapvezetékeinek szakaszára, illetve a másik, a pincékből az egyes lakásokat ellátó, a strangokban futó vezetékek szakaszára. Előbbiek korszerűsítését kezdte el (a Jós u. 2-16. házsor esetében be is fejezte) Lakásszövetkezetünk, vagyis megkezdődtek a hideg, meleg és a cirkulációs víz alapvezetékek cseréi, amely korszerűsítés a hat épületben a tervek szerint ez évben befejeződnek. Az alapvezetékbe beépített FV-Plast polipropilén alapanyagú PP-R csövek, idomok és szerelvények megfelelnek a vonatkozó műszaki és egészségügyi követelményeknek. Az erről szóló tanúsítványt IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

Miért a PP-R anyagú technológiára esett a választásunk, amikor az „acélcsőben” és az "ötrétegű" csőben legalább van anyag!?

A szóba jöhető csőanyagok:

1. Horganyzott acélcső: ivóvízre minősített csövet nem találtunk. Felelős kivitelezők a beépítést a néhány éves! élettartam miatt nem vállalják. Az acélcső alkalmazása e tekintetben megszűnt. Közgyűléseken mégis sokan hozzászóltak, hogy ez is kibírná 40 évig, mint a jelenlegi és olcsó. A Szövetkezet tapasztalata, hogy a csereként beépített csőszakaszok a vékony horgany bevonat és a rossz acélminőség miatt 2-3 éven belül átlyukadnak. Ezek a csöveket ma már csak a középületek „száraz” vezetékes tűzoltó rendszereihez használják, oda kiváló!

2. Polietilén-alumínium ötrétegű cső: ivóvízre minősített, általános szerelésre (családi ház, kisebb épületek) használják. A soklakásos magas épületek alap és a felszálló vezetékeihez az ötrétegű típus speciálisan nagyátmérőjű RS rendszerét használják, ami az idomok és szerelvények miatt drága. A szerelés időigényes, ezért a munkadíja is magas. Vízkő nem képződik, a keresztmetszet állandó marad, az élettartam 50 év. A többrétegűre árajánlatot nem kértünk, ismerve, hogy drága.

3. Rézcső: ivóvíz minősítéssel csak egy gyártót találtunk. Az alapvezetékhez szükséges idomokat és szerelvényeket megrendelésre gyártják, az anyagárak rendkívül magasak, amihez társul a magas munkadíj is. Közgyűlési hozzászólók érveltek az egészségre ártalmatlan rézcső mellett, és a ki tudja’ milyen ártalmas műanyag cső ellen. A lakások felszálló strangvezeték anyagárai 360%-kal!! drágábbak, mint a PP-R rendszer anyagárai, az alapvezeték nagyobb csőméreteire nem kaptunk ajánlatot.

4. Polipropilén alapanyagú PP-R cső: ivóvízre minősített, az idomok és a szerelvények a csővel azonos anyagból készülnek. Felületi olvasztással egy anyagként hegeszthetők 260 °C hőmérsékleten. A szerelés egyszerű, gyors és biztos csőkötés jön létre. Az anyagár és a munkadíj alacsony. Vízkő nem képződik, a keresztmetszet állandó marad, az élettartam 50 év. A melegvíz csöveknél a hőtágulás miatt tágulási szakaszokat építenek be. Fogadjuk el a legmagasabb vízminőség követelményeket teljesítő, vízkőmentes, tiszta vizet adó, elérhető árú és 50 év élettartamú polipropilén PP-R csőrendszert. A rézcső, ha mégoly olcsó is volna, a belőle kapott „egészségesebb” ivóvíz csak önámítás, mert a Dunából nyert vizünk több tíz kilométeres műanyag csővezetéken jut el a házainkig, ahol az utolsó néhány tíz méternyi rézcsövön keresztül ugyanazt a vizet kapnánk eredményül.

Egy beruházás során nem csak a bekerülés anyagköltségeit kell figyelembe vennünk, hanem számos egyéb tényezőt is:

 

- Mennyi idő alatt kivitelezhető a beruházás (meddig nem lesz víz a lakásokban)?

I. ütem: Az alapvezeték építése, átadása 6-8 hét házanként. Az alapvezeték rákötése a régi felszállókra néhány órás vízhiányt jelent lakásonként.

II. ütem: Az egymás feletti lakásokban (10 vagy 11) számolni kell, hogy több napon keresztül lesz vízhiány annyi kivétellel, hogy a kivitelezők délutántól másnap reggelig vagy a konyhában vagy a fürdőszobában biztosítják a vízellátást. Ennél pontosabbat ma még nem tudunk. Tulajdonosi döntés kell a finanszírozásra és a munkák ütemezésére, mert nincs más anyagi forrás, mint a lakók befizetései.

 

- Mennyire körülményes a kivitelezés (zaj, szag, szennyeződés, stb.)?

I. ütem: Az alapvezeték kivitelezésénél a néhány napig tartó betonfúrás zaján kívül más dolog nem okoz a lakóknak kellemetlenséget.

II. ütem: A lakásokon keresztülmenő közös csővezetékek cseréje zajos, szagos és szemetes! Elkerülni nem lehet, de a kivitelezők igyekeznek ezeket az elviselhetőségen belül tartani.

A közös vezetékekhez való hozzáférést a lakóknak kell biztosítani a konyhában és a WC-ben. Ez legalább akkora közreműködést és együttműködést igényel, mint amit a fűtéskorszerűsítéskor az összekötő szakasztok behegesztésekor és a költségosztók felszerelésekor tapasztaltak és toleráltak a lakók.

 

- Mennyire karbantartás-igényes egy-egy technológia az üzemeltetés során, mennyire tartós?

Az új PP-R rendszer egyik garanciafeltétele az előírás szerinti dokumentált figyelemmel kísérés és karbantartás, (pl: csepegés ellenőrzés, vízszűrő tisztítás stb.) havonta, fél évente, évente. Az alapvezeték, mint központi ellátó elem, nem maradhat felügyelet nélkül. A tartósságot a beépített anyagok és a szerelés minősége adja, ebben az elvárható gondossággal jártunk el, a többit az idő bizonyítja.

 

- Mennyi a vállalt garancia a beépített anyagokra és a kivitelezésre?

A vállalt garancia a kivitelezésre 5 év, az anyagokra további 45 év.

 

Jelenleg az I. ütem zajlik. A kivitelezők minden házban az alapvezetéken a 24 lakássorhoz 48 hideg, meleg és cirkulációs leágazást készítenek.

Az alábbi képen az egy lakássorhoz tartozó fürdőszobai és konyhai leágazások láthatók.

Alapvezeték (PP-R)

A következő képen pedig a meleg és a cirkulációs vezeték hőtágulást kiegyenlítő tágulási (dilatációs) szakasza látható, ami megakadályozza a csövek feszülését, törését.

 Hőtágulás (PP-R)

 

Más technológiáknál a felhasználandó idomok számának (és ezáltal a költségek) minimalizálása miatt gyakran ezek a hőtágulási szakaszok szoktak kimaradni, vagy nem megfelelő számban kivitelezik őket a teljes rendszerben. Ez viszont idő előtti repedésekhez, csöpögéshez csőtöréshez, vízelfolyáshoz vezet.

Lyukas cső bilinccsel javítva

(A nagyobb felbontású változat megtekintéséhez kattintson a képekre!)

 

Az idomokkal összehegesztett csőrendszeren nyomáspróba, majd előírt vegyszerekkel történő átmosás történik az ivóvíz szállítása miatt. Ezek után kerülhet sor a hivatalos vízmintavételre és a vízminősítő vizsgálatra.

Örömmel és megelégedéssel tudatjuk, hogy a fenti korszerűsítés I. üteme elkészült a Jós utca 2-16. épületnél, és a munkák már a Jós utca 1-15. épület pincéjében folytatódnak. A munkálatokról minden érintett lakót időben tájékoztatunk. A beruházásról bővebb információkat hallgathatnak meg Gergely Sándortól a május 28-i (hétfő) közgyűlésen, jöjjenek el minél többen!

Hírek

 • Igazolás társasházbiztosításról
  2018-11-20 14:00:15

  Tisztelt Lakótársak! Amennyiben biztosítási ügyintézéshez szükséges lenne, a házaink társasházbiztosításáról szóló igazolást megtalálják a "Letölthető dokumentumok" menüben, vagy megtekinthetik IDE KATTINTVA.

 • A 24 órás műszaki ügyelet telefonszámai:

  Vezetékes 244-2658, vagy mobil +36-20-384-6474, illetve valamennyi lift segélyhívója. Kérjük, hogy műszaki kérdéseiket, hibabejelentéseiket ezeken az elérhetőségeken tegyék meg a gyors és hatékony kiszolgálás érdekében! Köszönjük!

 • Feltöltöttük a korábbi közgyűlési határozatokat
  2016-10-20 08:02:38

  Ha kíváncsi az elmúlt évek közgyűléseinek határozataira, akkor mostantól megtalálja azokat a "Letölthető dokumentumok" menüpont alatt a Közgyűlési határozatok bekezdésben. Tovább >>>

 • 19 óráig van ügyfélfogadás (kedd, csütörtök)
  2016-10-20 07:26:24

  Tisztelt Tulajdonostársak!

  Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy kérésüknek is megfelelően ezentúl hosszabb ügyfélfogadási idővel várjuk Önöket az alábbiak szerint.

  Ügyfélfogadás és pénztári órák:

  Kedd és Csütörtök: 9:00 - 12:00 és 14:00 - 19:00

  Címünk: 1039 Budapest, Jós u. 16.

  Telefon: 243-0876, 454-7184
  E-mail: lakszovbekas3@gmail.com

 • Új tűzvédelmi házirend és használati szabályzat
  2016-02-09 12:53:03

  A jogszabályi előírások szerint aktualizált változat a Letölthető dokumentumok menü alatt megtekinthető, letölthető, kinyomtatható és betartandó. Ez mindannyiunk érdeke! Tovább >>>

 • A lezárt radiátor fogyasztása nem mindig nulla!
  2016-02-08 13:34:13

  Több lakó is jelezte, hogy a takarékosság miatt lezárt radiátorain a költségosztók nem nulla fogyasztást mutatnak, miközben ezeket a radiátorokat hidegnek lehet érezni. Miért? Tovább >>>

 • Május 1-től már min. 9.800Ft a havi közös költség
  2015-05-13 21:52:16

  A 2014. április 27-i közgyűlésen elfogadott határozat szerint a lakók többségének (szövetkezeti tag + vízórás a lakás) május 1-től már 9.800Ft közös költséget kell fizetniük. Kérjük a lakótársakat, hogy amennyiben állandó banki átutalással szokták kiegyenlíteni az esedékes havi díjat, úgy már az erre a hónapra is érvényes átutalandó összeget a határozat szerint módosítani szíveskedjenek! Tovább >>>

 • Mit mutat a költségosztó, hogyan használjuk a termo szelepeket?
  2014-04-07 10:19:39

  Többek kérésére elektronikus formátumban is elérhetővé tesszük itt a honlapon a radiátorokra felszerelt Brunata Futura+ költségosztók, és csövekre telepített termosztatikus szelepek kezelési útmutatóját. Tovább >>>

 • 8 évig hitelesek a vízórák
  2012-09-04 22:32:49

  A 247/ 2012.( VIII.31 . ) Kormány rendelettel a mellékvízmérők hitelesítési ideje 6 évről 8 évre változik.
  A módosítás 2012. szeptember 1-től lép hatályba, melyet azokra a már felszerelt mellékvízmérőkre alkalmazni kell, amelyeknek a hitelesítési hatálya a módosított Kormány rendelet hatáIyba lépésnek a napján még nem járt le. Tovább >>>

 • TŰZVESZÉLYES TÁROLÓK
  2012-02-22 11:43:28

  A fűtéskorszerűsítés, és a gázvezetékek átvizsgálása kapcsán sajnálattal tapasztaltuk, hogy az egyébként csak biciklik és babakocsik tárolására hivatott földszinti tárolókban több helyen tűzveszélyes bútorok, és feleslegessé vált, éghető lim-lomok tornyosulnak. Hamarosan tűzrendészeti átvizsgálást tart épületeinkben (nem csak a földszinti tárolókban!) az illetékes hatóság, ezért kérjük, hogy minden érintett gondoskodjon tűzveszélyes holmijainak elszállításáról, ezt legalább a szervezett lomtalanítás idején tegye meg! A kifizetendő bírságot költhetnénk a lépcsőházak felújítására is, az esetleges káresemények megelőzésének fontosságát pedig ezúton is szeretnénk hangsúlyozni. Részletes felhívásunkért IDE kattintson, rossz példaképeket pedig IDE KATTINTVA nézhet meg.

 • Időjárás - időkép.hu
  2011-08-18 21:48:27

  Szmogtérkép

  Budapest szmogtérképe

Asztali nézet